A közelmúltban két rendezvényen is felkértek bennünket...

A közelmúltban két rendezvényen is felkértek bennünket, hogy tartsunk előadást az általunk forgalmazott CIAT R32 termékcsaládról.

1. Az egyik a március 22-én rendezett Start 2022 épületgépészeti szakmai esemény volt, ahol szó volt a tervezéstől, jogszabályi változásoktól kezdve a méréstechnikán és rendszereken át egészen a gyártók által kínált egyedi megoldásokig ill. új, innovatív termékek bemutatójáig.

Mi a CIAT kizárólagos hazai forgalmazójaként a korábbi Aquaciat folyadékhűtők új generációjának műszaki megoldásait és előnyeit mutattuk be.

Előadásunkban hangsúlyoztuk, hogy az új hűtőközegnek köszönhetően továbbfejlesztett termékcsalád hatékonysága 10%-kal magasabb és szén-dioxid lábnyoma 77%-kal alacsonyabb a korábbihoz képest.

2. A másik esemény a május 26-án megtartott, Energiamegtakarítási lehetőségek az ingatlangazdálkodásban 2022 címet viselte. A hallgatók hasznos, gyakorlatias előadásokon vehettek részt a megújuló energia, az okos épület üzemeltetés, a fogyasztás csökkentése és a korszerűsítés területén. Előadásunkban az új hűtőközeggel üzemelő folyadékhűtőinkről és hőszivattyúinkról volt szó a nap fő témájának vonatkozásában. Fontos kiemelni, hogy energiamegtakarítást jelenthet egy új folyadékhűtő, de a hatékonyság a rendszer egészében rejlik. A hidegenergia-tárolás (jégbank) jó kiegészítője lehet a nagyobb rendszereknek, melynek köszönhetően csökkenthető a beépített teljesítmény és kiegyensúlyozható a napi fogyasztás.

Cikkünkben vázoljuk az előadásokon elhangzottakat:

Az R32 termékcsalád termékfejlesztése során minden esetben elsőleges szempont volt az egyszerűség, a környezetvédelem és természetesen a komfort. A szigorodó környezetvédelmi előírások és az F-gázok kvótájának csökkentése mellett kihívást jelentő feladat mindhárom feltételnek megfelelni.

Hogyan felel meg mindhárom elvárásnak az új Aquaciat R32 termékcsalád?

A gyors telepítés és üzembe helyezés a szűk határidők közé szorított ütemtervek miatt már-már minden kivitelezésen alapfeltétel. Az Aquaciat folyadékhűtők, hőszivattyúk plug&play jellege lehetővé teszi, hogy a rendszerekhez való csatlakoztatás után azonnal beüzemelhetőek és használhatóak. A kis alapterületet foglaló, kompakt folyadékhűtők ideálisak a meglévő rendszerek elöregedett gépeinek cseréjére is. A hidraulikai modul elhelyezéséhez nincs szükség gépészeti térre vagy külön tartószerkezetre, mert az akár puffertartállyal együtt a gép keretén van elhelyezve. Fentiek mellett a gyári rezgéskompenzátorok és csatlakozó készletek segítik az egyszerű, gyors, gazdaságos telepítést és üzembe helyezést. A távoli felügyelet és az épületfelügyeleti rendszerekhez való csatlakozás lehetősége egy modern épületben természetes elvárás, aminek zökkenőmentes megoldására alapfelszereltségként modbus és ethernet, opcionálisan pedig számos más kommunikációs mód áll rendelkezésre.

Az olvasóknak talán ismert lehet a korábban elterjedten használt R410a hűtőközeggel üzemelő Aquaciat termékcsalád, mely eddig is ezen a néven jelent meg. A család kisebb változata, az Aquaciat hűtésben és fűtésben a 40-150kW közötti igényeket látja el, a nagyobb Aquaciatpower pedig hűtésben 170-940kW, fűtésben 160-520kW teljesítményű.

A hűtőközeg váltást elsősorban az Európai Unió F-gáz szabályozása ösztönözte, amelyre részleteiben most nem térünk ki. Lényegében az össz. forgalomba helyezett hűtőközeg szén-dioxid egyenérték csökkentése a cél a 2015-ös bázisértékhez képest 2030-ig 79%-kal.

A R32 hűtőközeg GWP értéke 675 az R410a 2088 GWP értékével szemben, ami önmagában is jelentős, azonban az optimalizált komponens kiválasztás és jobb termodinamikai tulajdonságai miatt azonos teljesítményű gép hűtőközeg töltete 30%-kal csökkenthető. A hűtőközeg csere így 77%-os szén-dioxid egyenérték csökkenést eredményez amellett, hogy a szezonális hatásfok akár 10%-kal növelhető. Az Aquaciat és Aquaciatpower R32 termékcsalád így túlteljesíti a 2021-es ErP követelményeket.

További műszaki megoldások teszik lehetővé a maximális hatékonyság és üzembiztonság elérését. Minden Aquaciat gépben elektronikus expanziós szelepek és rendkívül megbízható scroll kompresszorok üzemlenek. A vízoldali lemezes hőcserélő biztosítja a megfelelő hőcserét és az alacsony áramlási ellenállást. A levegő oldali hőcserélő a folyadékhűtőknél microchaneles, teljes egészében alumínium, a hőszivattyúknál rézcsöves alumínium lamellás. Alapfelszereltségként a ventilátorok állandó fordulatúak, ami költséghatékony megoldást nyújthat, ha azonban a részterheléses üzem hatásfoka a fontos, minden gépünkhöz elérhető frekvenciaváltós AC- és EC ventilátor is.

Miért érdekes a részterhelés hatásfoka, és miért nem elég a csúcsterhelést figyelembe venni?

A folyadékhűtőket és hőszivattyúkat a hűtési/fűtési igény szempontjából csúcsterhelésre méretezzük, azonban az év nagy részében a valós igények ennél sokkal alacsonyabbak, ezért a gépek az üzemidejük túlnyomó részében nem csúcsterhelésen üzemelnek. Ennek támogatására hidraulikai moduljaink elérhetőek frekvenciaváltós szivattyúkkal is.

Az energiahatékonyság további növelésére az Aquaciat gépekhez opcionálisan elérhető a részleges hővisszanyerés, míg az Aquaciatpower akár teljes hővisszanyeréssel és beépített szabadhűtés opcióval is rendelhető.

A generációváltás pozitív hatásai mellett nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az R32 A2L besorolású, vagyis alacsony toxicitású, enyhén tűzveszélyes hűtőközeg, tehát alkalmazása és kezelése során körültekintően kell eljárni, de mivel háztartási készülékekben régóta, elterjedten alkalmazzák, a szakemberek számára ismert, a kereskedelemben könnyen hozzáférhető.

Minden folyadékhűtő és hőszivattyú elsődleges feladata a kívánt hőmérsékletű közeg előállítása a kiszolgálandó perifériák: fan coilok, légkezelők, hőcserélők, ipari folyamatok számára a lehető leghatékonyabb módon. Ennek mellékes hatása, hogy a hűtőgép, mint minden mozgó alkatrészekkel működő gép, jelentős zajforrás lehet, ami az épületben és annak környezetében tartózkodók számára kényelmetlenné, zavaróvá válhat. Az Aquaciat és Aquaciatpower gépekhez több zajcsillapító opció érhető el, melyek a fő zajforrások fizikai zajszigetelésével, és/vagy csökkentett fordulatszámú ventilátorokkal mérséklik a hangteljesítményt. Igazán érzékeny területeken, -lakó-, pihenő övezetekben vagy kórházakban, ahol az éjszakai nyugalom fontos szempont – megoldást nyújthat a minden folyadékhűtőnk szabályzójában beállítható éjszakai mód, ami lehetővé teszi a teljesítmény és ezzel a zajterhelés további csökkentését.

A CIAT termékek kizárólagos magyarországi forgalmazója, az Art of Air 21 Kft. a CIAT-al összhangban elkötelezett a jövőbe mutató, környezetbarát megoldások iránt, ezért jó szívvel ajánljuk a kiemelkedő hatékonyságú, megbízható, R32 hűtőközeggel üzemelő folyadékhűtőinket és hőszivattyúinkat, melyek kiterjedt opciós csomagjainknak köszönhetően széleskörűen alkalmazhatóak irodaházak, lakóépületek, kórházak, ipari létesítmények hideg- és melegenergia ellátására.

Termékportfóliónkról, egyedi ajánlatokról érdeklődj elérhetőségeinken: ITT

Nyereményjátékot is hirdettünk a fenti 2 rendezvényen standunknál, a nyerteseket kisorsoltuk. Az értékes szolgáltatások, francia borok mellett a fődíjat, a kristályokkal díszített üvegpohár szettet Kovács Zsolt (Cool Airconditional Kft) vehette át. Gratulálunk a nyerteseknek!

A képen Kovács Zsolt, a Cool Airconditional Kft. technikai supervisora és Török Imre, az Art of Air Kft. ügyvezetője látható
A képen Kovács Zsolt, a Cool Airconditional Kft. technikai supervisora és Török Imre, az Art of Air Kft. ügyvezetője látható