Az elmúlt év újabb kihívások elé állította a légkondícionáló piac szereplőit. Az egészségmegőrzés szempontjából a beltéri levegő minősége felértékelődött.

A CIAT UK bevezeti automatizált beltéri levegőminőségi (Indoor Air Quality – IAQ) rendszerét, az Epure® Dynamics-t a vendéglátóhelyeken való használatra, és magasabb szintű védelmet kínál a szállodáknak és éttermeknek, amikor visszatérnek az ügyfelek. Az Epure Dynamic IAQ vezérlőrendszer elérhető a CIAT fan coil egységein és légcsatornás egységein, és része a #CIAT4life kampánynak, amely a CIAT fejlett IAQ megoldásai és szolgáltatásai iránti ismertség növelését célozza. A CIAT a Carrier Global Corporation (NYSE: CARR) része, amely az egészséges, biztonságos, fenntartható és intelligens épületgépészeti – fűtő-, hűtő-, szellőztető és légkondicionáló – berendezések vezető globális szállítója.

Az Epure Dynamics egy épület körül elhelyezett, kalibrált levegőminőség-érzékelőhálózatot használ a levegőben szálló részecskék koncentrációjának folyamatos mérésére. Ha a koncentráció meghaladja az előre beállított szintet, a rendszer aktiválja a tisztítási módot, és bekapcsol egy nagy hatásfokú szűrőrendszert.

Tisztítási üzemmódban a rendszer folyamatosan újrahasznosítja és szűri a levegőt, amíg a levegő minősége el nem éri a kívánt szintet. A tisztítási folyamat 11-szer akkora felületű szűrőt használ, mint a hagyományos szűrőközeg, és általában néhány perctől fél óráig tart, a kezelt tér térfogatától és a szennyeződések mértékétől függően.

Matt Maleki, a Carrier és a CIAT UK IAQ szakértője elmondta: „A korlátozások csökkentését követően a beltéri levegő minőség javítására és az egészséges épületek támogatására való összpontosítás minden eddiginél fontosabb. Különös probléma ez a szállodákban és a vendéglátóiparban az érintettek sűrűsége és száma miatt. Az Epure Dynamics ezzel foglalkozik, és olyan megoldást kínál, amely jobb minőségű beltéri környezetet biztosít, és segít az egészséges épületek támogatásában.”

Az Epure Dynamics jelentős előrelépést jelent a hagyományos légkondicionálás terén, amely nem mindig oldja meg a részecskék problémáját, különösen a 2,5 µm-nél kisebb mérettartományban, amelyek a leginkább károsak az emberi egészségre. Az aktiválás után az Epure Dynamics gyorsan csökkenti a levegőben lebegő részecskék koncentrációját, és eléri az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a 10 µm/cu m éves terhelésre vonatkozó ajánlását 20 percen belül, és 60 percen belül 90%-kal csökkenti a 2,5 µm-nél kisebb átmérőjű részecskék koncentrációját [lásd a grafikont].

A grafikon azt mutatja, hogy a CIAT Epure Dynamics hogyan csökkenti a 2,5 µm-nél kisebb átmérőjű részecskék koncentrációját a beltéri levegőben 60 perc alatt.

Egyes légkezelő rendszerek kívülről szívják be a részecskéket az épületbe, ami problémát jelenthet a városi területeken a forgalomból származó kibocsátásokkal és a levegőben szálló ipari szennyező anyagokkal. Ugyan a zárt rendszerű klímaberendezések nem szenvednek ettől a problémától, de folyamatosan keringetik a levegőben szálló részecskéket amik már az épületen belül vannak, és újra és újra kiteszi az ott tartózkodókat a folyamatosan keletkező új részecskéknek.

A finom F7 szűrő használata az épület fő frisslevegő-beömlőjén a 2,5 µm-nél kisebb átmérőjű részecskék körülbelül 70%-át akadályozza meg. Az épületen belül keletkező levegőben lévő részecskéket azonban a légkezelő egység nem tudja ily módon feldolgozni, ezért felhalmozódhatnak benne, ami potenciális egészségügyi kockázatot jelenthet az épületben tartózkodók számára.

Az Epure Dynamics ezeket a problémákat egy rendkívül hatékony és dedikált, fejlett, nagy hatékonyságú szűrőkkel felszerelt tisztítóegységgel oldja meg. Ha az érzékelőhálózat aktiválja a berendezést, az gyorsan eltávolítja a részecskéket a szennyezett levegőből az egész épületben. Az egység megbirkózik a kívülről beszívott és az épületen belül keletkező részecskékkel is.

Maleki hozzátette: “Fontos, hogy mivel a tisztítási mód csak szükség esetén aktiválódik, a tisztítórendszer energiafogyasztása minimálisra csökken, így biztosítva a jó minőségű beltéri levegőt és az alacsony energiafogyasztást, csökkentve a végfelhasználók üzemeltetési költségeit.”