Az elmúlt év újabb kihívások elé állította a légkondícionáló piac szereplőit. Az egészségmegőrzés szempontjából a beltéri levegő minősége felértékelődött.

A CIAT nagy teljesítményű ClimaCIAT™ légkezelő egységei teljes mértékben megfelelnek a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (National Health Service röviden NHS) frissített gyakorlati szabályzatának a kórházi légkezelésre vonatkozóan. A CIAT a Carrier Global Corporation (NYSE: CARR) része, amely az egészséges, biztonságos, fenntartható és intelligens épületgépészeti – fűtő-, hűtő-, szellőztető és légkondicionáló – berendezések vezető globális szállítója.

Az új NHS-specifikációt, amelyet a 03-01. számú egészségügyi műszaki memorandum (HTM-03-01) tartalmaz, a 2021-es év elején tették közzé az ipar és az egészségügyi ingatlanszakértők hozzájárulását követően. A kódex célja annak biztosítása, hogy a kórházakban telepített légkezelő berendezések megfeleljenek a magas színvonalú egészségügyi felhasználás szigorú egészségügyi és biztonsági, környezetvédelmi, megbízhatósági és rugalmassági követelményeinek.

„A ClimaCIAT termékcsalád olyan fejlett megoldás, amely alapfelszereltségként kiváló teljesítményt és higiéniai jellemzőket kínál” – mondta Lee Jenkins-Skinner, a CIAT UK légtechnika és tetőtéri egység termékmenedzsere. “A HTM-03-01 legújabb verziója azonban bevezetett néhány új követelményt, amelyek további funkciók és műszaki adaptációk kidolgozását tette szükségessé a teljes körű megfelelés biztosítása érdekében.”

Az egyik legfontosabb kiegészítés az a követelmény, hogy fedett hozzáférést kell biztosítani a személyzet számára a szabadban, a tetőn vagy a földön elhelyezett légkezelő berendezések szervizelésekor. Ez biztosítja, hogy a személyzet és a berendezések védve legyenek az időjárástól és a víz behatolásának lehetőségétől, miközben a hozzáférési paneleket eltávolítják a karbantartás során.

Ennek megoldására a CIAT kifejlesztett egy időjárásálló, horganyzott acélból készült burkolatot, amely az egység mellett fut, teljes védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben a szervizelési munkák során, és megakadályozza a szennyeződés és a nedvesség bejutását az egységbe a szennyeződés kockázatának minimalizálása érdekében.

A környezeti hatások csökkentése érdekében az útmutató előírja, hogy az alkatrészek, például a bypass lengéscsillapítók és a kapcsolódó fogaskerekek nem készülhetnek műanyagból. A CIAT olyan alternatív megoldásokat fejlesztett ki acélból, amelyek ugyanolyan hatékonyan működnek az egyszer használatos műanyagok használata nélkül.

A tervezés további finomításaként a CIAT kifejlesztett egy rozsdamentes acélból készült leeresztő tálcát, amely könnyebben tisztítható és segít a higiénia fenntartásában. A kialakítás segít minimalizálni a berendezés teljes magasságát.

“Egyedülálló rozsdamentes acél tálcánk nagyobb felülettel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy megfeleljen a HTM-03-01-ben vázolt előírásoknak anélkül, hogy mélyebb alapkeretet kellene használni a légkezelő berendezésen” – mondta Jenkins-Skinner. “Ez azt jelenti, hogy az alacsonyabb magasságú légkezelők használhatók projektekben, lehetővé téve az alkalmazást olyan korlátozott magasságú területeken, amelyek egyébként határon kívül esnének.”

A kondenzvíz hatékony kezelése az útmutató másik fókuszpontja a legionella és más bakteriális szennyeződési források kockázatának minimalizálása érdekében. „E célból a kórházak ClimaCIAT egységeinek lefolyócsövét speciális üveg (boroszilikát) u-kanyarokkal látják el, amelyek lehetővé teszik, hogy a szerviz személyzet gyors szemrevételezéssel könnyen észrevehesse a lerakódásokat.

Jenkins-Skinner hozzátette: „A frissített termékcsalád hatékonyságának bizonyítékaként a ClimaCIAT berendezéseket már az Egyesült Királyság számos NHS kórházába telepítették. Meggyőződésünk, hogy a HTM-03-01-kompatibilis kialakítás, a kiváló teljesítmény, a kiváló minőségű felépítés és a versenyképes ár kiemelkedő kombinációját kínálja.”