Az elmúlt év újabb kihívások elé állította a légkondícionáló piac szereplőit. Az egészségmegőrzés szempontjából a beltéri levegő minősége felértékelődött.

A rendkívül hatékony CIAT talajhőszivattyúkkal működő 1,9 MW-os fűtési rendszer alacsony költségű, alacsony szén-dioxid-kibocsátású, megújuló fűtést biztosít a Coletta & Tyson számára, Európa egyik legnagyobb független faiskolája számára. A CIAT a Carrier Global Corporation (NYSE: CARR) része, amely az egészséges, biztonságos, fenntartható és intelligens  épületgépészeti – fűtő-, hűtő-, szellőztető és légkondicionáló – berendezések vezető globális szállítója.

A Coletta & Tyson a kerti alomnövények fő termesztője 400 hektáros faiskolákkal, East Yorkshire-ben. A vállalat megbízta az Ebtech Energy Systems vállalatot, a nagy víz-hőszivattyús projektek vezető specialistáját, hogy vizsgálja meg a Beverley melletti fő termesztőhelyének fűtésére használt, meglévő olajtüzelésű kazán cseréjének lehetőségeit.

A mérlegelt opciók között szerepeltek biomassza kazánok, biomassza tüzelésű kapcsolt hő- és villamosenergia- (CHP), valamint talaj- és levegő-hőszivattyúk. A helyben rendelkezésre álló területet és a mögöttes geológiát tükrözve a CIAT berendezésekre épülő talajhőszivattyús rendszert választották a leghatékonyabb és legköltséghatékonyabb megoldásnak a központ termőterületeinek egész éves fűtési igényeinek kielégítésére.

Az Ebtech tervezése a Cool Solutions Distribution Ltd. által szállított három DYNACIAT víz-víz hőszivattyús egységen alapul, amelyek az alatta lévő krétavíztartó rétegbe fúrt nyílt hurkú fúrásokhoz kapcsolódnak.

A rendszer négy vízkivételi fúrásból szivattyúzza a talajvizet akár 30 méter mélységről, átvezeti a hőszivattyúkon, hogy felfogja és feljavítsa a hőenergiáját, majd négy visszasajtoló fúráson keresztül visszajuttatja a talajba. A 450 milliméter átmérőjű fúrások másodpercenként akár 45 liter vizet is képesek továbbítani a hőszivattyúkkal.

A telepítés kiegészíti a két évvel ezelőtt elkészült, szintén CIAT egységekre épülő, 2 MW-os talajhőszivattyús rendszert, ami a hő túlnyomó részét biztosította a telephelyen a meglévő olajkazán mellett, amelyet tartalék- és extrém csúcsterhelési igényekre tartottak fenn.

Az elektronikus expanziós szeleppel és nagy teljesítményű alkatrészekkel felszerelt DYNACIAT kompakt víz-víz hőszivattyúk nemrégiben piacra dobott termékcsaládja rendkívül energiahatékony, akár 6,22-es európai szezonális energiahatékonysági arányt (ESEER) és akár 6,37-es Szezonális teljesítménytényezőt (SCOP) is elérhet.

„Ennek a szuperhatékony, nagyméretű hőszivattyús rendszernek a telepítése egy újabb fontos lépés a szén-dioxid-mentes fűtés felé vezető úton a növekvő létesítményeinkben” – mondta John Tyson, a Colleta & Tyson igazgatója.

„Az Ebtech megoldása kiemelkedően hatékony, és kiválóan hasznosítja az „ingyenes” megújuló energiát a korábbi magas szén-dioxid-kibocsátású és költséges olajtüzelésű rendszer helyett” – mondta Paul Smith, a Toshiba Carrier alkalmazott termékekért felelős értékesítési igazgatója. „A DYNACIAT a teljesítmény, a megbízhatóság és a versenyképes árazás kombinációja, és gyors megtérülést biztosít az ilyen projektekhez, ami jót tesz a környezetnek, és drámai módon csökkenti a végfelhasználók működtetési költségeit.”