Szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és energiaköltségek megtakarítása CIAT hőszivattyúkkal

Egy több akadémiát tömörítő iskolai alapítvány úttörő dekarbonizációs projektje nagy teljesítményű CIAT hőszivattyúkkal segíti a szén-dioxid-kibocsátás több mint 9000 tonnával történő csökkentését a rendszer élettartama alatt, így évi 84 000 GBP(több mint 36,5 millió forint) energiaköltséget takarít meg.

A Yorkshire-i székhelyű Abbey Multi-Academy Trust (Abbey MAT) 38 AquaCIATTM TD300 levegős hőszivattyút telepített öt iskolájába egy 5 millió GBP értékű projekt részeként, amelyet az Egyesült Királyság kormányának állami szektor dekarbonizációs rendszere finanszíroz.

A CIAT hőszivattyúk részben megújuló villamos energiával működnek, amelyet az iskolaépületekre telepített napelemes (PV) tömbök termelnek, tovább csökkentve az üzemeltetési költségeket és a károsanyag-kibocsátást. A nyári zárva tartás idején, amikor jóval alacsonyabb az energiafelhasználás, a megtermelt fotovoltaikus energia a hálózatba kerül, ami bevételt generál az iskoláknak, és segít a téli energiaköltségek ellensúlyozásában.

„Nagy középiskoláinkban a CIAT egységeket csoportokba helyezik hőszivattyú-farmok formájában” – mondta David Ryder, az Abbey MAT informatikai és infrastrukturális vezetője. „A hőszivattyúk alacsony minőségű „ingyenes” energiát gyűjtenek be a környezetből, és hasznos hőmérsékletre emelik azt, így az iskolaépületek többségében felváltják a magas szén-dioxid-kibocsátású gázkazánok szükségességét. A siker kulcsa a rendszer teljesítményének optimalizálása az áramlási sebesség és a beállítási pontok testreszabásával, hogy kényelmes beltéri hőmérsékletet biztosítsanak a diákok és a személyzet számára a nap folyamán és az évszakok változásával.”

A CIAT magas hőmérsékletű hőszivattyúi akár 65°C-os meleg vizet is képesek előállítani, még akkor is, ha a külső környezeti hőmérséklet mínusz 12°C alatt van, ami ideális a közép európai éghajlati viszonyokban való használatra. Az akár négyes teljesítménytényezővel (COP) az egységek intelligens programozóval vannak felszerelve, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különböző alapértékeket és áramlási sebességeket ütemezzenek be egy heti ciklusra – ez hasznos az iskolákban és más, változó értékekkel rendelkező köz- és kereskedelmi épületekben.

Paul Smith, a Toshiba Carrier UK alkalmazott termékekért felelős értékesítési igazgatója a következőket mondta: „A nagy teljesítményű CIAT hőszivattyúk bevezetésének előnye – amellett, hogy napenergiával termelt villamos energiát használnak energiaellátásukra – hogy az iskolák olyan jelentős átalakulást hajtottak végre, amely szilárdan a szén-dioxid-semlegesség felé vezeti őket. Ez egy olyan út, amelyet minden nyilvános és kereskedelmi épületekre szükséges lesz alkalmazni, ha az Egyesült Királyság el akarja érni az ország stratégiai célját, hogy 2050-re szén-dioxid-semleges legyen.”

Ez az innovatív szén-dioxid-mentesítési projekt kritikus fontosságú a Carrier előrehaladása szempontjából az ügyfelek szénlábnyomának több mint egy gigatonnával történő csökkentése terén, miközben 2030-ra szén-dioxid-semleges működést ér el, amint azt a Környezetvédelmi, Társadalmi és Kormányzási (ESG) Céljai is körvonalazzák.

A CIAT hőszivattyúkkal kapcsolatos további részletekért látogasson el a termékoldalra.